26-12-2020 Coaching en Workshops 0

Als je op een kantoor werkt of in een andere omgeving en dus vaak met andere mensen werkt en samen moet werken, dan is het belangrijk dat je op een zakelijke manier weet te communiceren. Als je met een groep vrienden thuis bent, dan communiceer je anders dan op kantoor. De mensen thuis zijn je vrienden en deze mensen kennen jou en met hen kun je uiteraard erg open zijn. Dit is op kantoor veel lastiger. Men kent jouw achtergrond vaak niet of alleen maar oppervlakkig. Collega’s zijn wat dat betreft andere mensen dan vrienden in de zin dat je er een andere relatie mee hebt. Collega’s kunnen op den duur ook vrienden worden natuurlijk, maar dan nog zou je met hen op de werkvloer anders communiceren dan in de kroeg. Dat betekent dat je in een professionele setting andere vaardigheden moet gebruiken tijdens het communiceren. Je dient dan ook assertief te zijn. Je moet bijvoorbeeld voor je eigen mening uit durven komen, maar wel op een manier dat het mensen niet tegen de borst stuit. Sommige mensen vinden het lastig om hun mening te delen, omdat ze niet weten of het wel een goede mening is of omdat men hun mening vaak snel van tafel veegt. Andere mensen zijn juist weer veel te drammerig en willen hun mening koste wat kost op de voorgrond hebben. In beide gevallen kun je dus wel een assertiviteitstraining van Tijdwinst.com gebruiken. Een dergelijke assertiviteitstraining is uiteraard niet alleen maar goed om te leren om je mening te delen. Ook als je verlegen bent en sowieso moeite hebt om je stem te laten horen binnen een groep, dan is een assertiviteitstraining helemaal geen slecht idee. Binnen een sociale context is het volstrekt natuurlijk om het liefst positieve feedback te ontvangen. Maar dit werkt al snel averechts. Omdat je immers negatieve feedback probeert te vermijden, wil je misschien teveel door iedereen aardig gevonden worden. Nee zeggen of tegen iemand in gaan, is niet meteen gedrag dat anderen in eerste instantie waarderen. Je krijgt misschien een tegenreactie. Toch is een dergelijke houding beter voor het vergaren van respect. Als je immers door iedereen aardig gevonden wil worden en te meegaand bent, dan verliezen mensen sneller hun respect en zullen ze sneller misbruik maken. Vervolgens kun je geen nee zeggen en moet je constant door je eigen grenzen heen. Ook grenzen stellen en gewoon uitgaan van je eigen kwaliteiten is niet altijd makkelijk. Al dit soort dingen kun je leren via een assertiviteitstraining bij Tijdwinst.com. 

Volg een 1-daagse assertiviteitstraining bij Tijdwinst.com

Het is zeker niet zo dat je wekenlang een assertiviteitstraining moet volgen om assertiever te worden. Je moet in principe gewoon even de kneepjes leren. Het is in principe niet heel ingewikkeld en vaak weet je ook wel wat je moet doen. Het is eerder een kwestie van durven. Door precies te weten wat je moet doen als je in een situatie zit waarin je bijvoorbeeld grenzen moet aangeven, heb je de handvatten om dat ook te doen. 

Andere trainingen van Tijdwinst.com

Voor meer informatie over de assertiviteitstraining kun je terecht op assertief.nl. Op de site van tijdwinst.com kun je echter ook terecht voor informatie over andere trainingen zoals: 

  • Feedback training
  • Training leidinggeven
  • Cursus snellezen