29-10-2018 Bedrijven en Bedrijfsleven 0

Ken je die witte silica gel zakjes die in de doos van een nieuw paar schoenen zit? Ik gooide ze altijd in de prullenbak, maar mijn briljante man vroeg me om ze te houden! Hij had namelijk een artikel gelezen met enkele geweldige toepassingen voor hergebruik van die silica gel zakjes. Dingen waar ikzelf nooit zou zijn opgekomen! Silica gel zakjes worden gebruikt om vocht te absorberen en dingen droog te houden. Ze zijn ideaal om overal in je huis te gebruiken, maar zorg er wel voor dat je de zakjes buiten het bereik van kinderen houdt! Ze mogen niet gegeten worden. Koop je weinig schoenen of andere dingen waar de zakjes aan toegevoegd worden? Je kunt ze ook online bestellen bij Canadaco droogzakjes.nl.

Wat is silica gel en is het gevaarlijk?

Kleine zakjes silica gel (in wezen poreus zand) worden in allerlei producten aangetroffen, omdat de gel een droogmiddel is – het adsorbeert en houdt waterdamp vast. In lederproducten en voedingsmiddelen zoals pepperoni kan het gebrek aan vocht de groei van schimmels beperken en bederf verminderen. In elektronica wordt condensatie voorkomen, wat de elektronica kan beschadigen. Als een fles vitaminen vochtdamp bevat en snel wordt gekoeld, zou het condenserende vocht de pillen verpesten. Je zult deze kleine zakjes vinden in alles dat door overmatig vocht of condensatie zou kunnen worden aangetast. AllOp zich is de gel ongevaarlijk, maar sommige van de parels kunnen echter worden gedoteerd met een vochtindicator, zoals kobalt (II) chloride, dat kankerverwekkend is. Kobalt (II) chloride is diepblauw als het droog is (watervrij) en roze als het vochtig is (gehydrateerd). Dit is de reden dat de meeste silica gel zakjes worden aangeduid als gevaarlijk of giftig als ze worden gegeten.

De reddende engel

Onlangs liet ik mijn iPhone in een pot met kokende aardappelen vallen, terwijl ik zoals elke vrouw probeerde te multitasken. (En ja, ik geef het toe, ik zat op Facebook tijdens het bereiden van het avondeten!). Ik liet mijn telefoon dus vallen in het kokende water. Uiteraard was ik heel snel om hem eruit te halen met een lepel! Ik droogde hem af, verwijderde de SIM-kaart en stopte de telefoon in een zak met zipsluiting, gevuld met enkele silica gel zakjes die we hadden opgeslagen. Ik liet mijn telefoon een paar dagen in de zak en was sterk verbaasd toen ik merkte dat hij perfect werkte! Maar dat is nog niet alles! Noem me ouderwets, maar ik ben dol op plakboeken met oude foto’s. Recent haalde ik een van mijn plakboeken uit de boekenkast en merkte ik dat sommige pagina’s van mijn plakboek nat waren. Ontelbare uren heb ik aan mijn plakboeken besteed om er unieke kunstwerkjes van te maken. Je kunt je dus voorstellen hoe overstuur ik was om te ontdekken dat een van mijn kinderen water had gemorst, met als gevolg dat het water in de bladbeschermers was gedruppeld en op mijn pagina’s was terechtgekomen. Mijn man droogde alle pagina’s met de haardroger en stopte tussen alle pagina’s een zakje silica gel, om het overtollige vocht te absorberen dat zich mogelijk nog steeds in het papier verbergt. Dit zijn slechts twee voorbeelden van hoe silica gel zakjes hun nut kunnen aantonen en waarom silica gel onmisbaar is in huis. Andere voorbeelden zijn:

  • Om verzamelobjecten in onberispelijke staat te houden. Mijn man heeft behoorlijk wat honkbalkaarten en maakt gebruik van silica gel om zijn collectie veilig en in goede staat te houden.
  • Om belangrijke documenten veilig te houden.
  • Om in elke container in je kelder, garage of opslageenheid te gebruiken om overtollig vocht te absorberen. Wij gebruiken ze overal in onze kelder!