22-08-2018 Mens en gezondheid 0

Er zijn veel mensen in Nederland met psychische klachten, zoals een bipolaire stoornis. Dat kan behoorlijk heftig zijn, niet alleen voor die persoon zelf maar ook voor de omgeving. Dat weet ik uit eigen ervaring. Ik merkte enige tijd geleden dat het niet goed ging met mijn partner. Het was lastig om vast te stellen wat er precies aan de hand was omdat de klachten wisselden. De ene keer was hij blij en energiek, de andere periode was hij gewoon zichzelf en vervolgens werd hij zeer depressief. Uiteindelijk werd de diagnose bipolaire stoornis vastgesteld. Ik had hier weleens van gehoord, maar eigenlijk wist ik niet wat het inhield. De arts had er wel een en ander over verteld, maar ik wilde er alles van weten. Als je met een partner samenleeft, wil je niet alleen weten wat er aan de hand is met hem, maar ik wilde er als partner ook zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. Want dat vond ik heel erg lastig. Je weet niet wat je moet doen om het beter te maken, hoe je iemand met een bipolaire stoornis precies kunt steunen. Daarom ben ik online informatie gaan inwinnen.

Tip voor als je iemand kent met bipolaire stoornis

Helaas is niet alle informatie op internet even betrouwbaar. Sommige bronnen zijn onbetrouwbaar, geven onjuiste feiten. Of er zijn sites die alleen op bepaalde zoektermen gevonden willen worden en gebrekkige info geven, dat is heel vervelend. Dat kom je op het wereldwijde web allemaal tegen als je op ‘bipolaire stoornis’ zoekt. Gelukkig zijn er ook goede sites te vinden met informatie over bipolaire stoornis waar je echt wat aan hebt, zoals zobegaafd. Deze site heeft artikelen over allerlei hersen en brein gerelateerde verschijnselen. Zoals hoogbegaafdheid, ADD, slaapproblemen, autisme… En dus ook bipolaire stoornis. Ik was ten eerste bijvoorbeeld erg benieuwd naar de oorzaken. Als je hier meer over weet, kun je er ook beter mee omgaan, dacht ik. Daarom is het heel handig om naar de site van Zo Begaafd te gaan, want hier heb ik meer info gevonden over de oorzaken van een bipolaire stoornis. Dat kan van alles zijn:

  • Erfelijk
  • Sociaal en omgeving
  • Trauma

Dat vond ik al goed om te weten, vervolgens ben ik meer gaan lezen over wat het precies inhoudt. En wat er allemaal mogelijk is qua behandelingen. Maar wat voor mij de meeste waarde had, waren de tips over hoe je het beste kunt omgaan met een partner die een bipolaire stoornis heeft.

Zo Begaafd biedt informatie en steun

Als je een bipolaire partner hebt, is het best lastig om daarmee om te gaan, dat weet ik uit eigen ervaring. Je probeert in het begin maar wat en je weet eigenlijk niet of je het goed doet of niet. Ik las op de site van Zo Begaafd dat het beter kan zijn om geen kritiek te geven. Dat vond ik heel lastig maar heb ik toch uitgeprobeerd en het was heel goed om te merken dat dit inderdaad werkte. Daarbij las ik ook over dat je te beschermend kunt zijn, ook daar herkende ik me in. Ik had daar eerder nooit over nagedacht, ik dacht dat het juist goed was om me zo te gedragen. Maar het was heel goed om te lezen dat dat averechts kan werken en dat was echt een eyeopener voor mij. Daarom kan ik het iedereen aanraden om naar de site van Zo Begaafd te gaan. Wat voor stoornis of aandoening het ook betreft, het is belangrijk om goede informatie tot je beschikking te hebben en daar kan deze site een mooie bijdrage aan leveren.