13-11-2018 Bedrijven en Bedrijfsleven 0

Tarieven makelaars vergelijkenAls je je woning wilt verkopen zul je meestal een verkoopmakelaar in de arm nemen om je te helpen bij de verkoop en alle administratieve, organisatorische en financiële zaken die daarbij komen kijken. Een verkoopmakelaar doet dit niet gratis. Hiervoor betaal je altijd een bedrag, maar tarieven die makelaars hanteren verschillen wel. Het is daarom aan te raden tarieven van makelaars bij jou in de buurt te vergelijken. Daarnaast wil je je ook inlezen over de diensten die makelaars verlenen. Je wilt immers wel de beste service voor de laagste prijs. Als je nog weinig ervaring hebt met de makelaarswereld en je niet weet welke tarieven makelaars doorgaans hanteren is het slim eens rond te kijken op het internet. Ook kun je contact opnemen met makelaars om te vragen welke tarieven zij doorgaans hanteren. Via makelaarkosten kun je meer algemene informatie lezen over tarieven van makelaars en andere kosten die bij het kopen of verkopen van een huis komen kijken. Zo ben je het best voorbereid op de verkoop en aankoop van een woning. Aangezien het vinden van een nieuwe woning al genoeg met zich meebrengt kun je maar beter goed op de hoogte zijn van kosten die zich bij verkoop en aankoop van een woning aandienen. 

Informatie tarieven makelaars inwinnen

Zoals hierboven genoemd is het mogelijk om contact op te nemen met makelaars om te informeren naar de prijzen die zij hanteren. Dit is vaak afhankelijk van de geboden diensten. Sommige mensen regelen veel zelf, zoals het afsluiten van hun hypotheek. Hiervoor betalen zij dan geen kosten. Hetzelfde geldt aangaande makelaarskosten. Hoe meer je zelf kunt regelen, hoe goedkoper je uit bent. Voor meer informatie over makelaarskosten kun je eens kijken op de website makelaarkosten.nl. Daarnaast zijn er nog meer bronnen die je kunt raadplegen:

  • Vereniging Eigen Huis
  • Websites van makelaars in de buurt
  • Vrienden die een goede makelaar hebben

Vaak werkt het goed om in je omgeving rond te vragen welke ervaringen vrienden en bekenden hebben met een zekere makelaar. 

Aankoopmakelaar in de arm nemen

Een makelaar is niet alleen handig of noodzakelijk bij de verkoop van een woning. Ook als je als starter een woning wilt kopen is het slim om te kiezen voor de hulp van een aankoopmakelaar. Meestal wordt één à twee procent van de totaalsom van de aangekochte woning gerekend als tarief voor de makelaar. In totaal zal een koper ongeveer vijf tot tien procent extra kosten moeten rekenen bij de aanschaf van een huis. Er is immers ook sprake van overdrachtsbelasting. Tarieven van makelaars bij de aankoop van een woning zijn niet erg divers. Meestal wordt dit aangeduid als courtage. Ook hier is het slim van tevoren informatie in te winnen over de diensten die je geleverd krijgt als je hiervoor kiest. In veel gevallen is het voor beginners op de woningmarkt zeker wel aan te raden een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Hij of zij kan je adviseren over een biedstrategie en eerlijk wijzen op eventuele gebreken aan het huis. Compleet vertrouwen op een verkoopmakelaar is nooit slim, omdat je dan slechts één zijde van het verhaal te horen krijgt. De extra kosten die een verkoopmakelaar rekent zijn dan zeker de moeite waard omdat je vaak voorkomt dat je een kat in de zak koopt. Toch is het slim vooral de tarieven van makelaars in de buurt te controleren. Teveel betalen wil niemand, een nieuwe woning kopen is immers al prijzig genoeg. Welke tarieven makelaars hanteren is vaak terug te vinden op hun website of te achterhalen via een telefoontje naar het kantoor.