05-08-2018 Coaching en Workshops 0

Alcohol drinken is een sociaal geaccepteerd fenomeen. In bijna elk land behoort drinken tot de cultuur. In Nederland is geen etentje compleet zonder een lekker drankje. Na het werk in het weekend moet er even gedronken worden om het weekend in te luiden. Tijdens een borrel moet er logischerwijs wel wat te drinken zijn. Het hele fenomeen van uitgaan is georiënteerd rondom drankconsumptie. Uitspraken als ‘een drankje doen’ of ‘ga je mee wat drinken’ zijn gemeengoed in onze maatschappij. Het nuttigen van alcohol hoort er dus gewoon bij, maar wanneer is het teveel? Zelfs als mensen dronken worden, dan is dit voor de meeste mensen geen reden tot paniek. Als je dronken op je werk verschijnt, dan zal men uiteraard de nodige vragen hebben. Maar dronkenschap wordt in vele contexten gewoon geaccepteerd. Als je dronken wordt op een feestje of tijdens het stappen, dan is daar vaak helemaal niets mis mee. Het is eerdere een bron van vermaak. Niets is lachwekkender dan een dronken persoon op een evenement die jou wel even zal vertellen hoe het leven in elkaar steekt. We denken dan nooit aan verslaving of andere vervelende dingen. We zien de dronkenman eerder als een aandoenlijke persoon. Tenzij het leidt tot agressie natuurlijk. In dat geval willen we de alcohol vaak snel genoeg veroordelen. Maar zelfs dan is het niet de drank die de boosdoener is, maar de persoon die niet tegen drank kan. Zo zie je ook direct dat de verantwoordelijkheid bij de drinker ligt. Zolang deze blijft functioneren, zich gedraagt en geen schade veroorzaakt, dan is er niets aan de hand. Dat is natuurlijk een hellend vlak, want hoeveel is teveel? Om daar achter te komen kun je een gebruik maken van een alcoholtest. Je hebt zelf vaak geen idee of je nu wel of niet tot en risicogroep behoort. Dit komt omdat alcoholconsumptie zo normaal is. Zelfs de kater die vaak volgt na een avondje drinken wordt normaal gevonden. Terwijl de kater toch een signaal is van het lichaam om te stoppen met drinken. Je vergiftigt immers je lichaam met al die alcohol en je lichaam probeert je dat duidelijk te maken met de kater. Via een simpele alcoholtest kun je voor jezelf ontdekken in hoeverre je een risico loopt.

Wat is een alcoholtest precies?

De alcoholtest waar het hier om gaat is niet het blaasinstrument dat de politie gebruikt. De alcoholtest in kwestie is een vragentest die je online kunt invullen om te ontdekken in hoeverre jij tot de risicogroep behoort. Vaak heb je zelf dus niet in de gaten hoeveel je nu eigenlijk echt drinkt. Een alcoholtest kan ervoor zorgen dat je precies jouw drinkgedrag in kaart brengt. Zo kom je snel te weten of je een lichte, gemiddelde of zware drinker bent. Als je jezelf als een sociale drinker ziet, ook dan is een alcoholtest een goed middel om in kaart te brengen in hoeverre jouw sociale drinkgedrag risicovol is. Als je elk weekend flink drinkt, dan ben je al snel een zware drinker ook al drink je door de week geen of nauwelijks alcohol. Door een alcoholtest in te vullen kun je voor jezelf in ieder geval ontdekken of je wellicht beter kunt minderen. Het kan zelfs zo zijn dat je verslaafd bent.

Kijk op solutions-center.nl voor meer informatie

Op de site behorende bij Solutions Center vind je meer informatie over verschillende alcohol gerelateerde onderwerpen zoals:

  • Alcoholverslaving
  • Alcoholvergiftiging
  • Hulp bij alcoholisme

Ook voor hulp bij verslaving aan zowel alcohol als andere substanties, ben je bij SolutionS aan het juiste adres.