20-03-2019 Coaching en Workshops 0

Tegenwoordig horen we steeds vaker de term hooggevoeligheid voorbij komen. Het is op zich een relatief nieuwe term, maar hooggevoelige kinderen (en volwassenen) hebben natuurlijk altijd al bestaan. Voor volwassenen kan het al lastig zijn om met de grote stroom dagelijkse prikkels om te gaan, maar voor kinderen is dat nog veel moeilijker. Om die reden heeft Open Spirit (openspirit) een workshop voor hooggevoeligheid bij kinderen opgezet. Deze workshop is speciaal bedoeld voor hoogsensitieve kinderen die moeite hebben met de constante stroom van prikkels en het verwerken ervan. Als je denkt dat jouw kind hoogsensitief is, dan is de workshop voor hooggevoeligheid bij kinderen zeker aan te raden. Het is verassend genoeg niet het kind dat naar de workshop gaat, maar de ouder. De reden hiervoor is dat de ouder degene is die het kind op dagelijkse basis opvoedt, stimuleert en begeleid. Om die reden is het belangrijk dat juist deze persoon de workshop voor hooggevoeligheid bij kinderen volgt, omdat hij of zij het kind dan veel beter kan begeleiden en ondersteunen in zijn groei. Het opvoeden van hoogsensitieve kinderen kan namelijk best wel een uitdaging zijn. Deze kinderen zijn veel sneller overprikkeld en dat merk je aan hun gedrag. Ze huilen misschien sneller, of worden ge├»rriteerd of boos. Maar zodra je begrijpt wat er speelt en waarom ze dit gedrag vertonen kun je daar op voorhand als ouder al op inspelen door hun activiteitenpatroon aan te passen, ze de kans geven te ontprikkelen of ze simpelweg even met rust te laten. De workshop Hooggevoeligheid bij kinderen van Open Spirit leert je precies wat je kunt doen om je kind beter in zijn of haar vel te laten zitten. 

Voor wie is de workshop Hooggevoeligheid bij kinderen?

Hoogsensitieve kinderen kunnen soms onbegrijpelijk gedrag vertonen, wat als ouder of opvoeder moeilijk te doorgronden is. Als je een kind opvoed dat tekenen vertonen van hoogsensitiviteit en je wilt het graag helpen door jouw kennis over het onderwerp te vergroten is de workshop Hooggevoeligheid bij kinderen echt iets voor jou. Je gaat er onder andere het volgende leren:

  • Hoe je gedrag van overprikkeling bij het kind herkent.
  • Hoe je het beste reageert op vervelend gedrag als gevolg van overprikkeling.
  • Hoe je in het dagelijks leven structuur kunt aanbrengen.
  • Hoe je het kind kunt stimuleren zonder het teveel te pushen.

Overigens is de workshop Hooggevoeligheid bij kinderen ook zeer geschikt voor leerkrachten uit het basisonderwijs. Dit is natuurlijk een plek waar veel kinderen samenkomen, en waar veel prikkels bestaan die een kind kunnen hinderen.

Hoogsensitiviteit als kracht bij kinderen

Tot slot is het heel belangrijk dat je de hooggevoeligheid bij je kind niet ziet als een obstakel. Hooggevoelige kinderen ervaren er misschien klachten door, maar evengoed positieve aspecten. Ze zijn vaak heel creatief, innovatief en bedachtzaam. Ze bedenken de mooiste dingen in hun hoofd en hebben een groot inlevingsvermogen. Dit maakt ze hele sociale kinderen die het als volwassen in meer dan genoeg beroepen ver kunnen schoppen. Een goede opvoeding en begeleiding is hierbij wel van belang. Om ze die beste start te geven kan het dus geen kwaad bij Open Spirit de workshop Hooggevoeligheid bij kinderen te volgen.