01-03-2021 Bedrijven en Bedrijfsleven 0

Als je te maken krijgt met een overlijden in de familie, dan kun je ook te maken krijgen met begrippen als executele notaris? Wat is dit nu? Het is goed om hier wat over te weten, zodat je voorbereid bent en dergelijke begrippen je niet meer verwarren als je met een sterfgeval te maken krijgt. We lichten hier daarom graag toe wat executele notaris inhoudt en wanneer je hier precies mee te maken krijgt. Ook gaan we in op de verschillende soorten van executele, zodat je hier ook iets meer over komt te weten.

Executele notaris

Als iemand komt te overlijden, dan zijn er vaak bezittingen die verdeeld moeten worden. Iemand kan in zijn of haar testament hiervoor iemand hebben aangewezen, deze persoon is dan de executeur van de erfenis. Het werk dat de executeur doet, dus het verdelen van bezittingen en het afhandelen van zaken rond het overlijden, dat noemen we de executele. Notaris kan hiervoor de aangewezen persoon zijn, maar er kan ook iemand anders aangewezen zijn. De overledene kan namelijk mensen hiervoor aanwijzen in zijn of haar testament. Ben jij aangewezen? Dan betekent het niet dat je verplicht bent om dit te doen, je kunt het ook afwijzen. Neem je het wel aan, dan moet je een verklaring van executele van de notaris krijgen. Pas als je die hebt, kun je de diverse zaken af gaan handelen. Daar kan dus het verdelen van bezittingen, oftewel de erfenis, bij horen, maar ook het stopzetten van abonnementen, het opzeggen van verzekeringen en bankrekeningen en het afhandelen van de uitvaart. Heb je deze verklaring niet, dan kun je al dit soort handelingen niet doen. Daarom is het belangrijk om voor de verklaring van executele de notaris te benaderen. Zo kun je op een rechtsgeldige manier alle nodige zaken afwikkelen.

Verschillende executeurs

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende soorten van executele, de notaris kan je vertellen voor wat voor soort executeur jij bent aangewezen. We onderscheiden drie varianten, te weten:

  • begrafenisexecuteur
  • beheersexecuteur
  • afwikkelingsbewindexecuteur

Wat zijn nu de verschillen? Ben jij aangewezen als begrafenisexecuteur, dan dien je alles rondom de uitvaart af te handelen. Als beheersexecuteur heb je de verantwoordelijkheid van het verdelen van de erfenis, de bezittingen en de schulden. De afwikkelingsbewindexecuteur heeft de bevoegdheden van de beheersexecuteur en is daarnaast ook bewindvoerder. Dit is allemaal best ingewikkeld en je kunt je afvragen wat je allemaal precies moet doen. Daarom is het goed om op het moment dat je te maken krijgt met executele notaris hulp in te schakelen. Deze kan jou precies vertellen wat je wel of niet mag doen met jouw verklaring van executele. Zijn er nu ook kosten verbonden aan het krijgen van een dergelijke verklaring? Ja, dat is zeker het geval. Hoe hoog de kosten zijn, verschilt per notariskantoor. Het is daarom zeker de moeite waard om offertes op te vragen bij verschillende kantoren. Zoek jij voor jouw verklaring van executele notaris die jou hierbij kan helpen? Neem dan eens contact op met Notariskantoor Hof. Zij kunnen jou deze verklaring geven en je meer informatie geven over wat je als executeur moet doen.